JERA ON AIR ONTVANGT JAN SMEETS AWARD 2017

Tijdens de Perspresentatie van Pinkpop 2017 heeft Jan Smeets de zesde Jan Smeets Award uitgereikt aan hét alternatieve muziekfestival van Nederland Jera On Air. Komende editie viert het festival, wat volledig georganiseerd wordt door vrijwilligers, haar 25-jarig bestaan.

Afgelopen jaar werd Jera On Air de dupe van barre weersomstandigheden. De dag voordat het festival openging kwam er noodweer recht over het festivalterrein heen. Parkeerplaatsen, campings en het festivalterrein zelf waren praktisch onbegaanbaar. Dit bracht een flinke kostenpost met zich mee, geld dat de organisatie in eerste instantie had gespaard om tijdens het 25-jarig jubileum flink uit te pakken. Met man en macht heeft de organisatie, met de inzet vanuit het hele dorp, het festival toch kunnen heropbouwen. Zo pompten boeren uit de omgeving die nacht duizenden liters aan water weg en stelde de lokale voetbalvereniging hun trainingsveld (met net nieuw gras) als nood-camping ter beschikking. Door gezamenlijk de schouders eronder te zetten hebben de bezoekers toch van het festival kunnen genieten. Jan Smeets: “Als festivalorganisator weet ik hoe plotseling het weer kan omslaan in de opbouwfase of tijdens het evenement. Het weer creëert, zeker de laatste jaren, steeds vaker last minute situaties die voor flink wat schade en extra kosten kunnen zorgen. Omdat ik de organisatie van Jera On Air, die overigens geheel bestaat uit vrijwilligers, een hart onder de riem wil steken heb ik besloten dat dit jaar de Jan Smeets Award naar de organisatie van Jera On Air gaat”. Met de Award is een geldprijs van € 20.000,00 gemoeid dat gebruikt zal worden om het 25-jarig jubileum te vieren. Jera On Air wordt dit jaar op 22, 23 en 24 juni gehouden in Ysselsteyn (LB).

Jera On Air is een muziekfestival dat reeds sinds 1992 wordt georganiseerd. Het festival is voortgekomen uit jongerencentrum OJC Jera’70, maar is vanaf de editie in 2007 losgekoppeld van de jongerensoos en onderbracht in een aparte stichting. Waar het vroeger echt een dorpsfeestje was staat het festival tegenwoordig bekend als het grootste jaarlijks terugkerende Nederlandse festival dat zich specifiek richt op de alternatieve genres punk(rock), hardcore en metalcore. “We zijn geweldig blij en trots dat we de Jan Smeets Award hebben gewonnen! We vieren dit jaar ons jubileum, de 25e editie van ons festival. Deze jaren zijn we samen gegroeid naar een internationaal toonaangevend festival! Daardoor is de Jan Smeets Award nu dan ook echt een kroon op het werk wat we de afgelopen 25 jaar hebben verricht. Niet alleen voor de huidige organisatieleden, maar ook voor de grondleggers en iedereen die erna is gekomen om het festival op te bouwen tot wat het nu is. Ook alle partners en vrijwilligers die ons altijd gesteund hebben en in ons zijn blijven geloven heel veel bedankt! Vorig jaar was door de storm een lastig jaar, maar door alle hulp van iedereen konden we toch doorgaan. Daardoor is het ook echt een legendarisch jaar voor ons geworden waardoor we nu toch ons jubileum kunnen vieren. Door de extra steun van deze prijs kunnen we nu ook een boost geven aan ons Jubileum en kunnen we blijven groeien! Namens de hele organisatie en alle 600 vrijwilligers en partners ontzettend BEDANKT!!!” Aldus voorzitter Sjoerd Ewals namens Jera On Air.

Kijk voor meer informatie over Jera On Air op www.jeraonair.nl.

Op 26 november 2011 werd er in Geleen feestelijk stilgestaan bij het feit dat Mr. Pinkpop Jan Smeets precies vijftig jaar daarvoor zijn eerste popconcert organiseerde. Eén van de hoogtepunten was dat Jan Smeets de speciaal ontworpen ‘Jan Smeets Award’ in ontvangst mocht nemen, aangeboden door Mojo Concerts. Deze Award wordt jaarlijks uitgereikt aan díe band, muzikant of instelling die volgens Jan Smeets vanwege artistieke, innovatieve of andere redenen recht heeft op de award. Tijdens de jaarlijkse Perspresentatie van Pinkpop in Paradiso Amsterdam krijgt de winnaar de award en een cheque met een geldbedrag van € 20.000,00 persoonlijk overhandigd door Mr. Pinkpop himself. De allereerste ‘Jan Smeets Award’ werd in 2012 overhandigd aan het festival BRUIS in Maastricht.

Winnaars Jan Smeets Award: 2012: Bruis, 2013: Stichting Popmuziek Limburg, 2014: Popronde, 2015: Kunstbende, 2016: Funpop, 2017: Jera On Air