FESTIVAL BRUIS ONTVANGT 1e JAN SMEETS AWARD

Tijdens de Perspresentatie van Pinkpop 2012 heeft Jan Smeets de eerste Jan Smeets Award uitgereikt aan het Maastrichtse popfestival BRUIS. Het festival is volgens Jan Smeets erg belangrijk voor het popklimaat in Maastricht.

In studentenstad Maastricht is al decennia lang een vurig verlangen naar een poppodium van het formaat 013. Dit is ook een streven van poppodium de Muziekgieterij die graag de tijden van de Berchmans willen doen herleven. Jongerencentrum De Berchmans was in de jaren 69-71 voor Maastricht een poppodium avant la lettre.

Popmuziek in een stad als Maastricht voor 22.000 studenten is vandaag de dag eigenlijk een must. Elke universiteitsstad in Nederland heeft een poppodium en Maastricht kan dus niet achterblijven. Zeker niet met de kandidaatstelling van Maastricht als Culturele Hoofdstad 2018. De Muziekgieterij, als klein poppodium, organiseert al jaren met veel pijn en moeite een stadspopfestival met de titel BRUIS.Volgens hen moet popmuziek Bruisen in Maastricht. Het popfestival BRUIS is een evenement dat vorig jaar op gronden van de voormalige kazerne een leuk succes kende en dat nu echte ondersteuning verdient. Daarom is het bijna vanzelfsprekend dat de eerste Jan Smeets Award met een bedrag van € 20.000 naar de organisatie van BRUIS gaat. Jan Smeets heeft er wel de voorwaarde aan verbonden dat nimmer op de subsidie mag worden gekort of anderszins rekeningen worden vereffend door de gemeente. Het geldbedrag is duidelijk bedoeld voor de programmering in 2012. Het festival BRUIS staat dit jaar gepland op zaterdag 8 september.

Op 26 november 2011 werd er in Geleen feestelijk stilgestaan bij het feit dat Mr. Pinkpop Jan Smeets vijftig jaar geleden zijn eerste popconcert organiseerde. Eén van de hoogtepunten was dat Jan Smeets de speciaal ontworpen ‘Jan Smeets Award’ in ontvangst mocht nemen, aangeboden door Mojo Concerts, met als insteek om de Award jaarlijks uit te reiken aan díe band, muzikant of instelling die volgens Jan Smeets vanwege artistieke of innovatieve redenen recht heeft op de award. Tijdens de jaarlijkse Perspresentatie van Pinkpop in Paradiso Amsterdam krijgt deze winnaar de award persoonlijk overhandigd door Mr. Pinkpop himself. Naast de award ontvangt de winnaar een cheque met een geldbedrag van € 20.000.

Op 29 november 1961 organiseerde Jan Smeets zijn eerste popconcert in het parochiehuis van het Limburgse Grevenbricht. Als kersverse voorzitter van de fanclub boekte hij het van radio en tv bekende rock ’n rollorkest Peter and his Rockets. Nog altijd, 50 jaar later, schalt de legendarische hit ‘Kom van dat dak af’ van diezelfde Peter Koelewijn van het podium. Zo ook op 26 november 2011, tijdens het feest van en voor Jan Smeets, in de Hanenhof in Geleen, oerstad van Pinkpop. Na het optreden van Peter Koelewijn met zijn originele Rockets overhandigde Leon Ramakers de Jan Smeets Award. Deze award, vormgegeven door de Limburgse kunstenaar Lou Thissen, wordt vanaf nu jaarlijks uitgereikt tijdens de Pinkpop Perspresentatie in Paradiso Amsterdam.

Kijk voor meer informatie over het popfestival BRUIS op www.bruismaastricht.nl