Jan Smeets Award

FESTICUP ONTVANGT JAN SMEETS AWARD 2019

Tijdens de Perspresentatie van Pinkpop 2019 heeft Jan Smeets de achtste Jan Smeets Award uitgereikt aan FestiCup. FestiCup moet het (netwerk)event worden voor de professionals achter de schermen van de Nederlandse en Europese festivalwereld. Een event in de vorm van een heus eigen voetbaltoernooi.

In Nederland alleen al worden nu jaarlijks bijna 1000 festivals georganiseerd, en achter ieder festival schuilt een organisatie van hardwerkende professionals die zich ieder jaar weer volledig inzetten om een zo prachtig mogelijk evenement voor hun bezoekers neer te zetten. De FestiCup richt zich vooral op de grootste festivals van Nederland en daarbuiten en wil met het voetbaltoernooi een nieuwe traditie starten. Er worden al enkele voetbaltoernooien voor diverse takken van de entertainment- branche georganiseerd maar nog geen enkele specifiek voor de festivals. Met als aanleiding de 50ste editie van het Pinkpop festival en dus 50 jaar festivals in Nederland is de tijd rijp voor een eigen voetbaltoernooi der festivals: de FestiCup.

De toekenning van de award en het daarbij behorende geldbedrag van € 20.000,- zullen worden ingezet om FestiCup een goed fundament te geven en te zorgen dat het evenement de komende jaren ook georganiseerd kan blijven worden. Insteek is dat het event uiteindelijk ook zal gaan rondreizen, waarbij ieder jaar een ander festival als ‘thuisland’ zal optreden. De eerste editie zal door Pinkpop worden georganiseerd in Landgraaf in september van 2019.

Op 26 november 2011 werd er in Geleen feestelijk stilgestaan bij het feit dat Mr. Pinkpop Jan Smeets precies vijftig jaar daarvoor zijn eerste popconcert organiseerde. Een van de hoogtepunten was dat Jan Smeets de speciaal ontworpen ‘Jan Smeets Award’ in ontvangst mocht nemen, aangeboden door Mojo Concerts. Deze Award wordt jaarlijks uitgereikt aan díe band, muzikant of instelling die volgens Jan Smeets vanwege artistieke, innovatieve of andere redenen recht heeft op de award. Tijdens de jaarlijkse Perspresentatie van Pinkpop in Paradiso Amsterdam krijgt de winnaar de award en een cheque met een geldbedrag van € 20.000,- persoonlijk overhandigd door Mr. Pinkpop himself. De allereerste ‘Jan Smeets Award’ werd in 2012 overhandigd aan het festival BRUIS in Maastricht.

Winnaars Jan Smeets Award: 2012: Bruis, 2013: Stichting Popmuziek Limburg, 2014: Popronde, 2015: Kunstbende, 2016: Funpop, 2017: Jera On Air, 2018: Popsport en 2019: FestiCup.