KUNSTBENDE ONTVANGT JAN SMEETS AWARD

Tijdens de Perspresentatie van Pinkpop 2015 heeft Jan Smeets de vierde Jan Smeets Award uitgereikt aan het landelijk bureau van Kunstbende. Jan Smeets: “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Kunst bende biedt al 25 jaar een podium aan jong, creatief talent tussen de 13 en 18 jaar oud. Daarnaast zijn ze continu bezig met talentontwikkeling door het organiseren van open podia, workshops en masterclasses, op deze manier krijgen jongeren op een laagdrempelige manier de kans om zichzelf te ontplooien tot ware (pop)artiesten. Een band die ooit hun eerste podiumervaring heeft kunnen opdoen door Kunstbende en in een later stadium op eigen kracht op Pinkpop stond is bijvoorbeeld DeWolff”.

Kunstbende is dé landelijke wedstrijd voor jong, creatief talent tussen de 13 en 18 jaar en viert in 2015 haar 25e verjaardag. Jongeren kunnen deelnemen in acht verschillende kunstdisciplines, te weten: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. De wedstrijd draait om eigen creativiteit, binnen en buiten de lijntjes. Ieder jaar wordt een thema voor de wedstrijd gekozen. In 2015 is het thema FEEST. Bij Kunstbende kunnen jongeren hun eerste stapjes naar podiumervaring opdoen. Naast de wedstrijd is Kunstbende continu bezig met talentontwikkelingen het zichtbaar maken van jong talent. Zo organiseren ze open podia, workshops, masterclasses en bieden ze ook op maat gemaakte coaching trajecten aan. In de zomer reizen ze langs diverse pop-en cultuurfestivals om het muzikale talent nog zichtbaarder te maken. Het is lastig voor jonge acts om geprogrammeerd te worden op (grotere) popfestivals in hun eigen provincie. Kunstbende heeft al jaren het idee om een grote landelijke Zomertour op te zetten waarbij ze met een eigen ontworpen podium langs diverse pop-en cultuurfestivals door het hele land kunnen reizen. Op deze manier wil Kunstbende nog meer jong talent zichtbaar maken. Met de Award is een geldprijs van € 20.000,00 gemoeid wat volledig ter ondersteuning aan een nieuw reizend podium voor deze landelijke Zomertour gebruikt zal worden.

“Een investering in jongeren is een investering in de toekomst. Om ergens te kunnen komen is het belangrijk dat je als jong talent vlieguren maakt op een podium voor echt publiek. Deze prijs biedt Kunstbende de kans om met een mobiel podium de festivals langs te gaan en zo een nog grotere groep op weg te helpen in de eerste stappen van hun carrière.” Aldus Marjolein Rietveld namens Kunstbende.

Kijk voor meer informatie over Kunstbende op www.kunstbende.nl

Kunstbende sluit ook mooi aan op de ontvanger van vorig jaar, toen de Jan Smeets Award werd ontvangen door Popronde met als doelbestemming het verstevigen en bestendigen van het festival voor de toekomst. Geschiedenis wijst uit dat veel Kunstbende-acts in een later stadium doorstromen naar Popronde.

Op 26 november 2011 werd er in Geleen feestelijk stilge staan bij het feit dat Mr. Pinkpop Jan Smeets vijftig jaar geleden zijn eerste popconcert organiseerde. Eén van de hoogtepunten was dat Jan Smeets de speciaal ontworpen ‘Jan Smeets Award’ in ontvangst mocht nemen, aangeboden door Mojo Concerts. Deze Award wordt jaarlijks uitgereikt aan díe band, muzikant of instelling die volgens Jan Smeets vanwege artistieke of innovatieve redenen recht heeft op de award. Tijdens de jaarlijkse Perspresentatie van Pinkpop in Paradiso Amsterdam krijgt de winnaar de award en een cheque met een geldbedrag van € 20.000,00 persoonlijk overhandigd door Mr. Pinkpop himself. De allereerste ‘Jan Smeets Award’ werd in 2012 overhandigd aan het festival BRUIS in Maastricht.

Geleen, 25 februari 2015

Niek Murray,
Buro Pinkpop